Kokie gyvūnai gyvena Amazonės atogrąžų miškuose?

Kokie gyvūnai gyvena Amazonės atogrąžų miškuose?

Amazonės atogrąžų miškai pribloškia savo milžiniška ir nepaprasta biologine įvairove. Numatomas 2,1 milijono kvadratinių mylių žemės plotas apima apie 40% Pietų Amerikos ir dalį 9 šalių, įskaitant Braziliją, Kolumbiją, Peru, Venesuelą, Ekvadorą, Boliviją, Prancūzijos Gvianą, Gajaną ir Surinamą. Šiame didžiuliame ir tankiame regione galima rasti apie 30 % pasaulyje žinomų rūšių, nuolat atrandama naujų. Deja, miškų naikinimas ir kitoks buveinių naikinimas taip pat sukėlė masinį išnykimą ir kelia grėsmę daugybei unikalių ir svarbių rūšių egzistavimui. Dabartinis modelis rodo, kad Amazonės atogrąžų miškuose gyvena 427 žinduolių rūšys, 1300 paukščių rūšių, 378 roplių rūšys ir daugiau nei 400 varliagyvių rūšių. Toliau pateikiamas kai kurių ikoniškiausių ir smalsiausių būtybių, kurias galima rasti Amazonėje, sąrašas.

Jaguaras

jaguaras (Panthera onca) ilsisi ant medžio rąsto.

Neįprastas jaguaro grožis ir su juo susijęs teroras priverčia gerbėjus ir grobį sustingti. Išskirtinės dėmės yra panašios į Afrikos ir Azijos leopardus, tačiau mažas taškelis centre yra pagrindinis skirtumas. Jaguaras (Panthera onca) yra didžiausia katė Amerikoje ir trečia pagal dydį pasaulyje (po liūtų ir tigrų). Šie nuostabūs mėsėdžiai yra vieniši, bet veiksmingi naktiniai medžiotojai tiek sausumoje, tiek vandenyje. Buvo žinoma, kad jie netgi puola kaimanus. Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos Raudonajame sąraše jaguarai yra priskirti prie pavojingų (NT) kategorijai. Nuo 1880-ųjų jie prarado beveik pusę savo teritorijos, dabar daugiausia priklauso nuo Amazonės baseino ir kai kurių Centrinės Amerikos dalių. Jiems taip pat gresia brakonierių grasinimai ir galvijų augintojų vykdomos atsakomosios žudynės.

Tinginys

tinginys
Tinginys Amazonės džiunglėse.

Šios mielos lėtos čiurkšlės taip pat dažniausiai laikosi atogrąžų miško baldakimu. Jie linkę miegoti nuo 15 iki 20 valandų per dieną, o kai ateina laikas maitintis, jie įveikia didžiulius 40 jardų, pakeliui rinkdami lapus, šakeles ir pumpurus. Nepaisant niūrių judesių, tinginių veide visada šypsosi. Retkarčiais jie net mėgaujasi neskubiais maudynėmis – tas ilgas, ant medžių kabančias rankas atiduoda antriniam naudojimui. Yra du skirtingi tinginių tipai – dvipirščiai ir tripirščiai, ir šešios rūšys (visos jos aptinkamos Centrinės ir Pietų Amerikos atogrąžų miškuose). Iš jų mažylis tripirštis tinginys (Bradypus pygmaeus), yra įtrauktas į sąrašą „Kritiškai nykstantis“ (CR), o manedinis tinginys (Bradypus torquatus) priskiriamas prie „Pažeidžiamų“ (VU).

Amazonės upės delfinas

Amazonės upės delfinas
Amazonės upės delfinas (Inia geoffrensis).

Amazonės upės delfinas (Inia geoffrensis) taip pat žinomas kaip Rožinis upės delfinas dėl savo gražaus atspalvio. Šis gėlavandenis žinduolis randamas visuose Amazonės ir Orinoko upių baseinuose. Šie mieli ir smalsūs padarai gali užaugti iki 9,2 pėdų ir sverti daugiau nei 352 svarus. Jų populiacijos paprastai yra gausios; tačiau kai kuriose vietovėse šie delfinai yra įtraukti į pažeidžiamų sąrašą dėl jų buveinių / populiacijos susiskaidymo dėl užtvankų ir grėsmių, susijusių su vandens kelių užterštumu (ypač gyvsidabrio tarša dėl aukso kasybos Bolivijoje).

Aros

aros
Arai Peru Amazonės atogrąžų miškuose.

Šie ryškiaspalviai paukščiai priklauso papūgų šeimai. Jų plunksna puikiai dera su žalių medžių, skanių vaisių ir gražių gėlių buveine. Aros (Psittacidae) yra visaėdžiai, savo snapais skaldo riešutus ir sėklas, o liežuvėliais, kurie yra specialiai suprojektuoti su vidiniu kauliu, pasinerti į maistingus vaisius. Jie taip pat naudoja sugriebtus pirštus, kad gaudytų vabzdžius ir sraiges. Šie paukščiai yra protingi ir labai balsingi. Paprastai jie susirenka į 10–30 žmonių pulkus ir garsiai kviečia bendrauti. Žinoma, kad kai kurios rūšys imituoja žmogaus kalbą. Yra 17 dokumentuotų arų rūšių. Raudonskruostės ir mėlynakės rūšys yra rimtos rizikos zonoje, o glaukinės ir spygliuočių aros rūšys jau gali būti išnykusios gamtoje. Spaudimas aroms yra susijęs su buveinių sunaikinimu ir jų, kaip naminių gyvūnėlių, populiarumu, dėl kurio jie gaudomi ir nelegaliai prekiaujama.

Poison Dart Frog

Mėlynoji nuodingoji varlė (Dendrobates tinctorius azureus)
Mėlynoji nuodingoji varlė (Dendrobatai tinctorius azureus).

Nuodinga smiginio varlė (Dendrobatidae) yra dar viena ypač spalvinga būtybė šiame sąraše. Įmantrūs raštai ant jų kūno dar labiau sustiprina jų grožį. Šie atviri ekranai yra evoliucinė taktika, skirta perspėti galimus plėšrūnus (reiškinys vadinamas aposematine spalva). Kaip rodo pavadinimas, nuodingos smiginio varlės yra toksiškos ir kai kuriais atvejais ypač toksiškos. Vietinių Kolumbijos Embera žmonių medžiotojai pasinaudojo šiuo faktu, užtepę nuodų savo smiginio galiuką. Įdomu tai, kad nelaisvėje auginamos nuodingos smiginio varlės niekada neišsiskiria nuodų, o tai rodo, kad tai yra kažkas, ką jos turi gaminti, galbūt asimiliuodamos tam tikras augalų chemines medžiagas, kurias neša skruzdėlės, termitai ir vabalai, sudarantys jų dalį. mėsėdžių dieta.

Raudonoji beždžionė beždžionė

raudonoji beždžionė beždžionė
Raudonoji beždžionė beždžionė (Alouatta seniculus).

Šio vaikino grėsmingą skambutį galite išgirsti už mylios – tiesą sakant, už 3 mylių. Tie, kurie pakankamai drąsūs ieškoti demoniško aimano šaltinio, pastebės didelius baldakimų gyventojus pagal jų tamsiai raudoną kailį ir patinusias gerkles (dėl padidėjusio kaulo liežuvio pagrindo). Patinai yra didesni ir turi tamsesnę barzdą. Raudonieji kaukėjai (Alouatta seniculus) prisiims atogrąžų miško gaidžio vaidmenį, pažadindamas džiungles ryškiai ir anksti. Jie tai daro dar kartą prieš eidami miegoti, abiem atvejais kaip signalą kitų grupių patinams apibrėžti savo atskiras teritorijas. Nors ir skamba bauginančiai, raudonieji kaukėjai daugiausia gyvena iš gėlių, lapų ir vaisių. Populiacija mažėja, tačiau IUCN Raudonajame sąraše raudonieji staugikliai vis dar klasifikuojami kaip „mažiausias susirūpinimas“ (LC).

Juodasis Kaimanas

Juodasis kaimanas (Melanosuchus niger)
Juodasis kaimanas (Melanosuchus niger).

Juodasis kaimanas (Melanosuchus niger) yra didžiausias gyvūnas Amazonės baseine. Tai taip pat didžiausia aligatorių rūšis, paprastai svyruojanti nuo 9 iki 14 pėdų, bet galinti užaugti net 20 pėdų ir sveria nuo 209 iki 660+ svarų. Be įspūdingo dydžio, juodasis kaimanas nuo amerikietiško aligatoriaus skiriasi ir dėl savo tamsios spalvos, šarvuotos odos (iš čia ir kilęs pavadinimas). Šis prisitaikymo bruožas pagerina naktinio medžiotojo kamufliažą ir taip pat gali padėti sugerti šilumą dienos metu. Jei jie bus palikti savo reikalams, šie aligatoriai gali gyventi iki 80 metų. Tačiau praėjusį šimtmetį šios rūšies sumažėjo apie 99%, daugiausia dėl intensyvios medžioklės juodai odai gaminti. Šiuo metu IUCN Raudonajame sąraše juodasis kaimanas yra priskiriamas „mažiausiai susirūpinimui“ (LN).

Žalia Anakonda

ŽALIOJI ANAKONDA
Žalia anakonda (Eunectes murinus).

Apskritai šis boa šeimos narys yra didžiausia gyvatė pasaulyje. Jis gali siekti 20–30 pėdų (ty mokyklinio autobuso) ilgio, 12 colių skersmens ir sverti daugiau nei 550 svarų. Tinklinis pitonas gali užaugti šiek tiek ilgiau, tačiau žalioji anakonda (Eunectes murinus) vis dar yra beveik dvigubai sunkesnis. Šias stulbinančias apimtis jie pasiekia maitindami laukines kiaules, elnius, paukščius, kapibaras, net kaimanus ir, patikėkite ar ne, jaguarus. Šios nenuodingos gyvatės sutraukia ir uždusina grobį prieš prarydamos visą. Po gausaus valgio anakondos gali išgyventi mėnesius be maisto. Dėl savo dydžio anakondos yra lėtai judančios sausumoje, tačiau stebėtinai judrios vandenyje. Daugiausia jie gyvena Amazonės ir Orinoko baseinuose, nors tikslūs populiacijos duomenys ir rūšies būklė nežinomi.

Milžiniška beždžionė varlė

milžiniška beždžionė varlė
Milžiniška beždžionė varlė (Phyllomedusa bicolor)

Milžiniška beždžionė varlė (Phyllomedusa bicolor), taip pat žinomas kaip dvispalvė medžių varlė, pavadintas dėl ikoniškos, ryškiai žalios nugarėlės ir kreminės spalvos pilvo bei neįprasto gebėjimo siūbuoti tarp medžių. Šie varliagyviai didžiąją laiko dalį praleidžia medžiuose ir naudojasi savo dideliais kūnais, kad užpildytų tarpus judėdami. Acaté yra dar vienas pavadinimas, kurį šiai varlei suteikė Amazonės atogrąžų miškų (tarp Peru ir Brazilijos) Matsés gentys. Matsés šamanai naudoja varlių sekretus medžioklės ritualuose ir kaip būdą perduoti žinias per mąstymą keičiančią terpę. Varlės naudoja šią vaško dangą, kad apsisaugotų nuo saulės. Šis natūralus opioidas taip pat buvo priimtas kaip skausmą malšinantis vaistas, nes jis yra 40 kartų stipresnis už tradicinį morfijų.

Harpijos erelis

Harpijos erelis
Harpijos erelis (Harpia harpyja).

Harpijos erelis (Harpia harpyja) yra vienas didžiausių erelių pasaulyje ir lengvai didžiausias bei dominuojantis plėšrūnas Amazonės atogrąžų miškuose. Šio mėsėdžio plėšrūno sparnų plotis yra nuo 69 iki 88 colių, tai yra didžiausi visų gyvų erelių nagai, gebėjimas pakelti grobį lygus jų kūno svoriui (9–20 svarų) ir gali pasiekti maksimalų 50 mylių per valandą greitį. Jis naudoja šiuos įrankius, kad gautų daugybę gyvūnų, įskaitant tinginius, beždžiones, kiaules, voveres, skruzdėlynus, iguanas, gyvates ir kitus paukščius (ir jų kiaušinius), tokius kaip ara ir daugelis kitų. Harpijos ereliai turi didžiulę teritoriją, apimančią nuo Meksikos iki Argentinos, tačiau jų skaičius mažėja ir yra įtrauktas į „Near Pavojingų“ (NT) sąrašą.

Žaliasis bazilisko driežas

Žaliasis bazilikų driežas
Žaliasis bazilisko driežas (Basiliscus plumifrons)

Žaliasis bazilisko driežas (Basiliscus plumifrons) Taip pat žinomas kaip „Jėzaus driežas“ dėl savo nepaprasto sugebėjimo bėgti vandens paviršiumi. Jie tai daro sprukdami dviem kojomis maždaug 5 pėdų per sekundę greičiu, o tai gali padaryti maždaug 15 pėdų atstumą, prieš grimzdami ant keturių ir plaukdami iš ten (arba pasiekdami krantą). Šį reiškinį palengvina jų prisitaikanti anatomija, turinti atvartus tarp pirštų, kurie sukuria oro kišenę ir didesnį paviršiaus plotą. Jų ilga uodega veikia kaip atsvara, kai jie yra dvikojai. Šis madingas manevras atliekamas reaguojant į grobuoniškas grėsmes. Todėl, kaip ir galima tikėtis, jie niekada nėra toli nuo vandens, o kitu atveju laikykitės prie medžių, kol to nepareiks.

Amazonės atogrąžų miškai natūraliai sukelia garbinimą, tačiau reikalauja didelio dėmesio ir priežiūros. Jis yra milžiniškas, bet nyksta; gluminanti biologinė įvairovė, tačiau nuolat nyksta nesuskaičiuojamas skaičius rūšių. Įvertinkime šiuos nuostabius gyvūnus, kol jie čia, ir padarykime viską, ką galime, kad juos išsaugotume.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *